Català
VidaCaixa Blog

Estalvi infantil: guia útil per estimular-lo

Estalvi infantil: guia útil per estimular-lo

Els infants aprenen allò que els pot ajudar en el futur a través del joc i l’exemple dels grans. Consideres que l’estalvi infantil no és una prioritat? Creus que són massa petits per plantejar-los una cosa tan complexa? Estàs equivocat. Els nens estalviadors són, gairebé sempre, adults responsables amb la seva economia.

Els infants de 5 o 6 anys ja comencen a ser conscients de la utilitat dels diners. És el moment perfecte per incorporar, adaptant-nos al seu desenvolupament, pràctiques, estratègies i jocs que els animin a estalviar des de petits.

La qüestió principal, una vegada que has decidit regalar-los aquest aprenentatge tan beneficiós, és com fer-ho. En aquest article, volem donar-te alguns bons consells.

Com fomentar l’estalvi infantil?

Els nens més capriciosos solen ser aquells que ho han tingut tot, on han volgut i com han volgut i sense cap tipus d’esforç. Però els assoliments més il·lusionadors són, precisament, aquells que ens ha costat més d’aconseguir i que, en certa manera, han comportat alguna mena de sacrifici o renúncia fins a assolir-los.

Per això, els nens estalviadors no només adquireixen un millor hàbit a l’hora de manejar els diners, també es converteixen en més madurs i menys dependents del materialisme consumista.

Predicar amb l’exemple

Si ells no et veuen administrar bé els diners i dur a terme certes renúncies per aconseguir metes més grans, difícilment et faran cas quan els ho proposis. Al contrari, si els acostumes a veure’t planificar, organitzar les despeses i manejar un pressupost, estaran més predisposats a intentar-ho.

Assignar-los una paga

El més important d’aquesta propina setmanal no són els diners que reben, sinó l’obligació inherent que els atorguem per administrar-la. Lliura’ls una quantitat periòdica per a les seves despeses personals, amb la llibertat d’utilitzar-la com vulguin. Però, és clar, els capricis als quals no puguin fer front amb aquesta seran inassolibles… tret que siguin capaços d’estalviar per obtenir-los.

Drets i responsabilitats

La idea anterior és una aplicació pràctica d’aquest concepte. L’infant ha de comprendre que els pares tenim l’obligació de satisfer les seves necessitats principals i d’atorgar-li una estabilitat financera, però també ha d’entendre que hi ha límits, i quins són.

Fer-li comprendre que el treball, i per tant l’esforç, generen diners és un aspecte essencial. D’aquesta manera, pots recompensar-lo per diverses tasques i aprofitar aquestes tasques formativoeducatives per explicar-li per què la mare i/o el pare van a treballar. I per què és imprescindible establir límits a les despeses individuals i familiars.

Projecció de futur

D’aquesta manera, en animar-los a estalviar des de petits els estàs animant a sortir exclusivament del present per mirar al futur. Guardar diners suposa tenir la possibilitat de comprar o gaudir d’una cosa millor demà.

Guardiola o altres mètodes d’estalvi

És important establir un sistema concret, i simbòlic, d’estalvi. Una guardiola, un sobre situat en un lloc concret o, fins i tot, un compte bancari infantil són bones opcions. El que és important és que hi tingui accés i pugui veure, periòdicament, els fruits que li està reportant el seu estalvi.

Com pots veure, l’estalvi infantil és una àrea d’aprenentatge summament interessant. T’animes a intentar-ho amb els petits de casa?

Això també t’agradarà

I tu, tens cap dubte?

Pregunta als nostres experts

Todos los campos son obligatorios

Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes que n'utilitzem. Més informació aquí.