Català
VidaCaixa Blog

S’ha acabat el termini per presentar la renda, què passa si no ho he fet?

S’ha acabat el termini per presentar la renda, què passa si no ho he fet?

Estàs llegint això després del 2 de juliol de 2018. Ho fas per dos motius: per gust, ets responsable però vols saber què passa si mai te n’oblides; o perquè estàs dins del fang, aclaparat perquè no saps gaire bé què fer i com gestionar la situació. És possible presentar la declaració de la renda després del termini, però té les seves conseqüències.

Fes la teva simulació: Vols saber quant cobraràs quan et jubilis?

A pagar o a retornar?

El resultat de la hipotètica declaració de la renda influeix en el tipus de càstig que imposa l’Agència Tributària als qui se n’obliden.

Aquestes declaracions tardanes poden tenir, com totes les altres, resultat positiu o negatiu. És el que coneixem com “a retornar” o “a pagar”. El que més molesta Hisenda és la combinació de dos elements, tots dos onerosos per als seus interessos: presentar tard una declaració el resultat de la qual hagi estat a pagar.

Llegeix també: Tot el que has de saber sobre l’IRPF per planificar millor les teves finances

Si és a pagar…

  • Si te n’has adonat tard però abans que Hisenda, és a dir, si l’Agència Tributària no t’ha enviat un requeriment, minoraràs el cop. Això vol dir que pagaràs un recàrrec, que caldrà sumar a l’import que li deus, però no pas una multa. Aquest recàrrec segueix una escala: 5% de la quantitat no pagada fins als 3 mesos de retard, 10% fins als 6 mesos, 15% fins als 12 mesos i 20% al cap d’un any. En aquest cas, s’hi sumarà un 5% en concepte d’interessos de demora.

  • Si hi ha un requeriment d’Hisenda, la sanció pot anar del 50% al 150% del que deus, en funció de com es consideri de greu la infracció. Aquests criteris figuren recollits en l’Article 187 de la Llei General Tributària. A tall de resum, direm que hi influeix si ja hi ha hagut sancions prèvies i la quantitat que es deu.

Si és a retornar…

  • Si Hisenda encara no s’ha adonat que no has fet la declaració a temps, pots dur-la a terme igualment, tot i que comportarà una multa de 100 euros. Això vol dir que una declaració a retornar es pot convertir en el contrari si la quantitat es troba per sota de la multa. Compte!

  • Si Hisenda avisa –encara que sembli contrari als seus interessos, pot passar–, la multa llavors puja a 200 euros.

Terminis de pagament

La campanya de la renda del 2017 ha ocupat del 4 d’abril de 2018 al 2 de juliol. Cadascuna s’adapta al calendari de cada any, però acostuma a tenir lloc entre principis d’abril i finals de juny.

Passar-se pot ser més comú del que creiem. Tenen molts números aquells contribuents que pensin que no estan obligats a efectuar la declaració. Algunes d’aquestes declaracions poden sortir a pagar o a retornar molt poc, de manera que es pot arribar a pensar que no val la pena fer l’esforç. En tot cas, convé conèixer molt bé les normes per no tenir ensurts.

Llegeix també: IRPF de les pensions de jubilació i excepcions que no estan subjectes a retenció fiscal

Recorda que, un cop passat el termini, cal actuar al més aviat possible i que si és a voluntat pròpia millor. El web de la campanya de la renda 2017 continua actiu i els tràmits es poden seguir fent de la mateixa manera que en el termini establert.

Això també t’agradarà

I tu, tens cap dubte?

Pregunta als nostres experts

Todos los campos son obligatorios

Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes que n'utilitzem. Més informació aquí.