Català
VidaCaixa Blog

Gaudeix de la teva jubilació amb una vida activa

Gaudeix de la teva jubilació amb una vida activa

Estar en forma i en moviment és indispensable per a totes les etapes de la vida de l’ésser humà i per descomptat també després dels 65 anys. Realitzar alguna activitat física és bo per al cos i la ment. A més, mantenir-se en forma redueix la tensió arterial, ajuda a controlar els nivells de colesterol i és excel·lent per al sistema cardiovascular. I no només això, l’exercici físic redueix el risc d’atacs cardíacs i manté la funció dels aparells respiratori i digestiu, que s’alteren amb el pas dels anys.

Hi ha moltes maneres de mantenir bona forma física i no és només fent esport. Les activitats del dia a dia poden ser la clau per no perdre el ritme. Fer passejos en comptes d’agafar el cotxe, fer servir la bicicleta i tenir consciència de cada moviment muscular que s’està fent són algunes de les claus per mantenir-se físicament actiu.

Tal com recomana el Manual d’Exercici Físic per a Persones d’Avançada Edat publicat per la Diputació Foral de Biscaia, és molt beneficiós per a la salut que les persones de més de 65 anys practiquin esport adaptat a les seves possibilitats i necessitats, sempre encaminat a evitar el retrocés de les qualitats físiques. La resistència, la intensitat i la força són els tres elements que més es treballen en l’exercici recomanat per a aquesta edat.

Si ens fixem en la resistència, el treball cardiovascular de tipus aeròbic és un dels principals aspectes per tenir en compte en la prescripció de l’exercici a partir dels 65 anys. Amb exercicis senzills i dinàmics, mobilitzant els principals grups de músculs, els experts recomanen la natació, el ball o la marxa.

Pel que fa a la intensitat, si es comença amb 10 minuts de resistència cardiovascular al dia i es combina amb exercicis de força moderats en què es treballi tot l’arc articular, s’aconseguirà uns resultats més evidents i un estat de salut òptim.

Així mateix, és molt recomanable fer exercicis físics, visitar el metge, fer-se una revisió i que sigui un professional qui prepari el pla ad hoc per a cada persona i les seves necessitats.

Els resultats demostren que, en general, les persones grans físicament actives presenten menors taxes de mortalitat, tenen un perfil de biomarcadors més favorable per a la prevenció de les malalties cardiovasculars i presenten una major salut funcional, un menor risc de caigudes, unes funcions cognitives millor conservades, i un menor risc de limitacions funcionals moderades i greus.

Una bona alimentació, clau per viure millor

Però no tot és l’exercici, alimentar-se adequadament és un altre dels punts claus per viure més anys, millor i per disminuir la possibilitat que apareguin determinades malalties. És per això que es recomana:

• Dieta variada.

• Tres àpats complets al dia (esmorzar, dinar i sopar).

• Cuinar el menjar.

• Prendre’s el temps necessari per menjar.

• Menjar acompanyat.

• Moderar el consum de sal i sucre.

• Moderar els fregits i el consum de greix.

Això també t’agradarà

I tu, tens cap dubte?

Pregunta als nostres experts

Todos los campos son obligatorios

Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes que n'utilitzem. Més informació aquí.