Català
VidaCaixa Blog

Glossari financer per a principiants: de la A a la JGlossari financer per a principiants: de la A a la JPer saber com pots portar millor les teves finances domèstiques és important conèixer el vocabulari financer bàsic. Amb aquest glossari financer per a principiants aprendràs molts conceptes interessants. Som-hi!

Glossari financer de la A a la J

Abonament en un compte: és l’increment del saldo en un compte bancari a causa del fet que s’hi han transferit fons (diners).

Balanç personal: és la teva situació financera en un moment determinat. És la diferència entre els teus actius (recursos, béns i drets que són propietat teva) i els teus passius (els deutes i obligacions que tinguis).

Banca electrònica: és un web que ofereixen les entitats financeres per tal que puguis dur a terme diferents operacions pel teu compte, en temps real i de manera segura, sense haver de visitar-ne l’oficina física. Hi pots consultar el teu saldo, transferir diners, domiciliar rebuts o modificar les teves dades personals.

Capital: el capital inclou els teus diners i altres recursos que posseeixes i que es poden convertir en diners (habitatge, cotxe, negoci, inversions, terres, etc.).

Capital inicial: quan vols emprendre un nou negoci, aquesta seria la quantitat de diners amb què començaràs. Poden ser els teus estalvis, un préstec, diners que han posat inversors o socis, etc.

Deflació: parlem de deflació quan els preus cauen de manera generalitzada dins de l’economia d’un país. No és una caiguda puntual en un sol sector sinó en gairebé tots, i acostuma a durar un període de temps prolongat.

Dipòsit: és una quantitat de diners que deixes immobilitzada en un banc (no els pots gastar durant un temps determinat). Aquests diners et generaran un percentatge d’interès, és a dir, un benefici que l’entitat et transferirà quan et retorni els diners que hi vas dipositar. És una manera segura de generar diners amb els teus estalvis.

Embargament: té lloc quan un organisme d’autoritat (per exemple, un jutge) et pren el dret de propietat sobre un bé concret, normalment per garantir el pagament d’un deute que tens pendent o per una obligació que has incomplert.

Especulador: és una persona que compra béns o títols de borsa amb l’objectiu de vendre’ls a curt termini, quan el seu valor pugi.

Estalvis: es refereix als diners que tens disponibles. Disposaràs d’estalvis sempre que ingressis més diners dels que gastis.

Factura: aquest document justifica el lliurament de béns o la prestació de serveis. Reflecteix tota la informació d’una compravenda, incloent-hi el preu, l’IVA i la data. Dona dret al comprador a la deducció fiscal de l’IVA pagat.

Fet imposable: genera una obligació tributària amb Hisenda.

Finiment o quitança: quan s’acaba la relació laboral entre una empresa i un empleat, l’empresari ha d’elaborar aquest document obligatori, on s’indiquen les quantitats pendents d’abonar al treballador.

IBEX 35: les 35 empreses més importants de la borsa espanyola.

Inflació: augment general en els preus dels béns i serveis d’un país.

ISR (inversió socialment responsable): la inversió socialment responsable (SRI en anglès) és un estil d’inversió que té en compte criteris mediambientals, socials i de bon govern corporatiu (conegut com a ASG, o ESG en anglès). Descobreix més sobre inversió responsable aquí.

IVA (impost sobre el valor afegit): aquest impost s’inclou en el preu que pagues per productes i serveis com a consumidor final.

Jubilació: és l’acte administratiu pel qual un treballador en actiu, ja sigui per compte propi o d’altri, passa a una situació passiva o d’inactivitat laboral per diversos motius (edat màxima, incapacitat, etc.). Si vols saber més sobre la jubilació no et perdis aquesta secció del blog.

Esperem que el glossari financer per a principiants t’hagi estat útil. Ens veiem a la part següent d’aquest diccionari financer bàsic. Et convidem a continuar llegint-lo!

Això també t’agradarà

I tu, tens cap dubte?

Pregunta als nostres experts

Todos los campos son obligatorios

Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes que n'utilitzem. Més informació aquí.