Català
VidaCaixa Blog

Quant queda ara a la guardiola de les pensions i quan s’acabarà?

Quant queda ara a la guardiola de les pensions i quan s’acabarà?

El Fons de Reserva de la Seguretat Social, conegut com la guardiola de les pensions, es troba gairebé a la meitat respecte a l’any 2011, que va ser quan va arribar al seu punt àlgid i el moment en què es va començar a agafar diners per poder pagar les pensions.

El Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social ha anunciat que ha d’agafar 7.750 milions més per pagar les pensions d’aquest desembre. És la segona quantitat més gran que s’ha hagut d’agafar mai. La primera, 8.000 milions, va ser l’any passat.

Fes la teva simulació: Vols saber quant cobraràs quan et jubilis?

Per entendre com està la situació a les arques de la Seguretat Social cal fer un cop d’ull a les xifres, que són les següents: la guardiola de les pensions té actualment 34.221 milions d’euros (3,3% del PIB). L’any 2011 la xifra pujava fins als 66.815 milions, és a dir, ha caigut gairebé a la meitat.

El passat juliol del 2015 ja es va haver de recórrer també als estalvis. Llavors la Seguretat Social va agafar 3.750 milions, als quals calia afegir l’excedent de la gestió de mútues: 2.780 milions. És a dir, l’any 2015 s’han necessitat 14.280 milions per pagar les pensions perquè els diners ingressats per les cotitzacions han estat insuficients per poder abonar-les.

En el blog de VidaCaixa vam parlar recentment amb la consultora Towers Watson sobre un informe que han dut a terme sobre el sistema de pensions. En la seva anàlisi sobre la situació preveuen tres escenaris de futur per a la guardiola de les pensions. Són els següents:

  1. Pessimista: La guardiola de les pensions s’esgotarà el 2020.
  1. Neutral: El final de les reserves del Fons se situa al 2024.
  1. Optimista: En aquest escenari no hi haurà més diners a la guardiola el 2028.

La realitat, però, sembla pitjor. De fet, amb les últimes xifres a la mà, és a dir, els 7.750 milions més que s’han hagut d’agafar del Fons de Reserva, si el consum dels estalvis efectuat els anys 2014 i 2015 (15.300 i 11.500 milions respectivament) es mantingués, l’any 2018 la guardiola de les pensions es quedaria a zero.

A aquestes xifres, per si no fos prou, els queda per computar l’IRPF que reclamarà Hisenda i els diners que cal liquidar de les mútues, amb la qual cosa la xifra final de l’estat de la guardiola de les pensions pot quedar encara més rebaixada.

Per a què serveix el Fons de Reserva de la Seguretat Social? Creat l’any 2000, el seu objectiu era acumular els excedents de les cotitzacions per utilitzar-los en circumstàncies de dèficit. Bàsicament serveix per cobrir les necessitats de pagament de les pensions contributives quan la situació econòmica és adversa, com passa actualment, amb un atur elevat, la consegüent caiguda de cotitzadors a la Seguretat Social i amb més persones en edat de jubilació.

Des de quan es recorre a la guardiola de les pensions? Fins a l’any 2010, el Fons de Reserva de la Seguretat Social va poder estalviar perquè el nombre de treballadors que cotitzaven era suficient perquè la Seguretat Social pagués les pensions i, a més, estalviés per quan tornessin les nuvolades.

Llegeix també: Quan s’esgotarà la guardiola de les pensions?

La recaiguda en la recessió va tornar a destruir llocs de treball i l’institut públic va començar a perdre ingressos. El primer dèficit registrat del sistema de pensions es va produir l’any 2011, quan el sistema va aconseguir el seu màxim, 66.815 milions. Un any més tard, el 2012, ja va ser necessari recórrer a la guardiola, fet que es va repetir als anys següents.

Això també t’agradarà

I tu, tens cap dubte?

Pregunta als nostres experts

Todos los campos son obligatorios

Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes que n'utilitzem. Més informació aquí.