Català
VidaCaixa Blog

Menjar sa, econòmic i saludable amb tàper és possible

Menjar sa, econòmic i saludable amb tàper és possible

És un fet que milions de persones arreu del món recorren al tàper per menjar a la feina. La idea de dinar a l’oficina moltes vegades s’associa a fer-ho de forma ràpida, poc sana i monòtona, però no és així: es pot menjar de manera saludable, econòmica i creativa.

Els experts coincideixen que “la clau per menjar sa a la feina passa per evitar el consum excessiu de plats precuinats i preparar el teu propi menjar”, explica la nutricionista Rosa Maria Bellfill, que afegeix: “La millor opció i la més saludable és recórrer a aliments bàsics com l’arròs, la pasta, la verdura i la fruita. Es conserven millor i no pateixen gaire a causa dels canvis de temperatura”.

En aquest sentit, val la pena tenir en compte que no tots els aliments són idonis, ja que amb l’ús del microones canviaran les seves característiques. Els arrebossats o altres tipus de guarnicions que necessiten estar cruixents a l’hora de menjar-los no són els més recomanats, com tampoc ho són les salses i coccions pesades.

Quins són els plats estrella? Les amanides (sempre amb l’amaniment separat), sopes o cremes (transportades en flascons amb tancament hermètic), llavors, llegums i cereals integrals són els millors menjars per al tàper. En tot cas, cal no oblidar apostar per plats acolorits (amb varietat de nutrients) i incloure-hi proteïnes i fibra.

“Un exemple de plat excel·lent seria amanida de pasta integral amb ou dur ben tallat, enciam i germinats. Tot amanit amb oli, sal i pebre. I per a postres? Pinya”, recomana Bellfill. És a dir, el nostre tàper ha de contenir els tres macronutrients: lípids, glúcids o carbohidrats i proteïnes.

Ja sabem què ha de contenir, però també hem de tenir en compte l’abans i el després del seu ús. Per començar, no s’ha de trencar la cadena de fred. En arribar al lloc de treball, és necessari poder guardar els aliments a la nevera per mantenir-ne la temperatura necessària i evitar que se’n perdin les propietats. També és important el material amb què està fet el recipient. Els experts recomanen el vidre abans que el plàstic perquè és més saludable (els recipients de PVC poden desprendre partícules perjudicials), no canvia el gust dels aliments i dura més.

I havent dinat, com cal rentar-lo? Doncs de la mateixa manera que es faria amb qualsevol plat o olla: amb aigua i sabó per rentar plats. Això sí, cal no oblidar fer-ho just després d’utilitzar-lo, per gastar menys aigua i sabó (el greix s’elimina amb més facilitat).

Així mateix, val la pena pensar amb antelació en un menú setmanal per estalviar temps i diners i preparar plats més sans. A més, optar per cuinar un dia per a tota la setmana o fer un parell de racions cada vegada que es prepari el menjar és possible gràcies al fet que la majoria d’aliments es poden congelar, sense que perdin cap de les seves qualitats de gust i aportació nutricional.

Dinar fora de casa pot ser una peça clau per ajudar-te a menjar sa i barat. Tenir cura de l’alimentació i no oblidar l’exercici físic ens ajudarà a envellir de la millor manera possible. És molt fàcil: amb planificació i consells com aquests, cuidar la dieta és a l’abast de tothom. Us deixem algunes receptes per menjar sa a l’oficina:

Això també t’agradarà

I tu, tens cap dubte?

Pregunta als nostres experts

Todos los campos son obligatorios

Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes que n'utilitzem. Més informació aquí.