Català
VidaCaixa Blog

La realitat dels productes de proximitat

La realitat dels productes de proximitat

Per Miquel Antoja.

Alvocats de Mèxic, arròs d’Indonèsia, llenties de l’Índia o kiwis de Nova Zelanda són alguns exemples dels productes importats que consumim a Espanya però que també cultivem a casa nostra. Posats a triar entre els uns i els altres, per quins hem d’optar i per què?

Malgrat la manca de temps en el nostre dia a dia, l’impacte de la publicitat i l’escassa aposta de molts supermercats pels productes de proximitat, cada vegada som més els qui volem saber com s’han conreat o quin és l’origen dels aliments que consumim. Menjar productes locals i de temporada no solament pot repercutir positivament en la nostra salut, sinó que també afavoreix la sostenibilitat del medi ambient. El 2018, més del 70% dels espanyols van preferir els productes frescos i de proximitat, i admeten que estan disposats a pagar més per aquests, tot i que no necessàriament són més cars.

Els productes de proximitat són aquells que es produeixen en l’entorn territorial més proper al comprador o consumidor final. Si apostem per aquests productes, també anomenats de quilòmetre zero, a més de fomentar l’economia local, ajudem a reduir les despeses energètiques i la pol·lució que comporta el seu transport, ja que les emissions de CO2 a l’atmosfera són menors i, com que no es necessita tant d’embalatge, es generen menys residus.

Si ens centrem en la part nutritiva, els productes de cadena curta són la millor opció perquè solen portar menys additius (els productes de procedència llunyana poden contenir conservants) i perquè sempre estaran en el seu punt de maduració, ja que es cullen en el seu estat òptim, tenint en compte que al cap de poc temps arribaran al consumidor final. Per aquests motius, com que són productes més frescos, tenen més bon gust, conserven més nutrients perquè no necessiten sistemes de conserva o congelació i, en la major part dels casos, són més econòmics.

Per posar-ne alguns exemples, un dels productes més importats a Espanya són les taronges, malgrat que disposem de zones com la costa mediterrània on el clima és l’idoni per al conreu d’aquesta fruita. En els darrers tres anys, la importació de taronges del Marroc ha augmentat més d’un 350%. D’altra banda, les importacions de fruites i hortalisses provinents d’Amèrica Llatina sobrepassen els dos milions de tones anuals: plàtans i pinyes de Costa Rica o melons i síndries del Brasil. Com a consumidors tenim una responsabilitat: ens fixem en la procedència dels productes que comprem?

Els anys d’experiència m’han ensenyat que, com a consumidor, haig de ser molt exigent a l’hora de comprar. Avui dia no solament em preocupo pels preus o per la qualitat dels productes que consumiré o oferiré en el meu restaurant, sinó que soc molt conscient de la meva responsabilitat. Per a mi s’ha convertit en una qüestió primordial compartir valors amb les marques que consumeixo. És a dir, que darrere d’aquestes hi hagi una empresa amb una actitud proactiva, amb consciència social i ambiental, i que aposti per un futur millor.

Això també t’agradarà

I tu, tens cap dubte?

Pregunta als nostres experts

Todos los campos son obligatorios

Aquest web utilitza cookies per millorar l’experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes que n’utilitzem. Més informació aquí.