Català
VidaCaixa Blog

Què és la renda fixa i què és la renda variable?

Què és la renda fixa i què és la renda variable?

La renda fixa i la renda variable són totes dues instruments d’inversió amb trets diferenciats. En aquesta entrada del blog de VidaCaixa t’explicarem les seves característiques principals.

Fes la teva simulació: Vols saber quant cobraràs quan et jubilis?

Les necessitats i el perfil de risc de cadascú determinaran si la renda fixa o la variable són els vehicles d’inversió que més s’adeqüen a nosaltres.

La renda fixa està indicada per a estalviadors de perfil conservador. Es prima la seguretat per damunt de la rendibilitat, que en aquest cas és moderada. “Es tracta d’un instrument d’inversió que ens pagarà uns interessos de manera periòdica i ens tornarà el capital invertit a venciment. El mètode més conegut de renda fixa és potser un instrument de deute públic, però un pagaré d’una empresa o un dipòsit a termini fix també són considerats instruments de renda fixa”, afirma Enric Fernández, Director Corporatiu de Planificació Estratègica i Estudis de CaixaBank.

“En general són instruments que poden implicar poc o cap risc, però en alguns casos, quan el risc d’impagament és més elevat, hi ha una mica de risc en invertir en renda fixa”, assenyala. Normalment, qui inverteix en renda fixa ho fa pensant en el llarg termini i amb diners que no necessita, perquè creixin amb el temps.

D’altra banda, explica Fernández, “en el cas de la renda variable no coneixem la rendibilitat que ens proporcionarà de manera anticipada. Aquesta rendibilitat depèn dels dividends que ens pagui l’empresa en la qual invertim, si comprem accions d’una empresa cotitzada, i també del preu de les accions el dia que decidim vendre-les”.

El risc en la renda variable és més alt que en la renda fixa, però la seva rendibilitat és molt més gran. És un instrument d’inversió pensat per recollir beneficis a curt termini.

“En tot cas –aconsella el Director Corporatiu de Planificació Estratègica i Estudis de CaixaBank–, una cartera ben diversificada contindrà en general una part de renda fixa i una part de renda variable”.

Sobre aquesta qüestió, el sotsdirector general d’Inversions de VidaCaixa, Ernesto Moreno, ha respost recentment als lectors del diari El Confidencial, tal com recull aquesta entrada del blog de VidaCaixa, sobre els seus dubtes respecte a les estratègies d’inversió recomanades en el moment actual.

Per exemple, Moreno recomana a una persona jove “que inverteixi en un pla de pensions amb un 70% de renda variable. Una bona opció són els productes adaptats al cicle de vida, la característica principal dels quals és que l’estalvi segueix un itinerari d’inversió dissenyat per optimitzar el perfil de risc en funció de l’edat. Un bon exemple sobre aquest tipus de producte són els Planes Destí, que són plans de pensions que adeqüen les inversions, a mesura que avança el temps, al perfil de risc de l’inversor. És a dir, tenen un full de ruta dinàmic que va adaptant el risc de les inversions a mesura que s’acosta el moment de la jubilació, amb més renda variable al començament i menys pes d’aquesta al final”.

Amb relació a la renda fixa i la variable, el perfil de risc, com esmenta Moreno, té un paper determinant. Per saber què és, Laura Rodríguez, formadora de Canals de VidaCaixa, ens en dona les claus. “Si volem estalviar poc, haurem d’invertir amb més risc, és a dir, en renda variable. Si per contra volem estalviar molt, perquè som formiguetes, podrem ser molt més conservadors o ponderats en el risc. Aquest és el nostre perfil de risc”, explica. Assignació racional del risc.

És important conèixer la diferència entre renda fixa i variable si es té previst fer ús d’eines d’estalvi per a la jubilació com els plans de pensions o els fons d’inversió. Per entendre la diferència entre l’un i l’altre, respon novament Fernández.

“Un pla de pensions és un vehicle pensat per estalviar per a la jubilació. Les aportacions que fem les recuperarem en principi el dia que ens jubilem. Podem recuperar-les també de manera anticipada sota determinades circumstàncies. Les aportacions que hi fem estan incentivades fiscalment, amb molt bons incentius”, assenyala el Director Corporatiu de Planificació Estratègica i Estudis de CaixaBank.

Pel que fa als avantatges fiscals de què parlava Fernández, el principal és que les aportacions al pla de pensions redueixen la base imposable en la declaració de la renda. Atès que la màxima aportació són 8.000 euros anuals, aquesta és la quantitat màxima que ens podrem deduir en la nostra declaració de l’IRPF. És a dir, si la base imposable en la renda són 25.000 euros i aportes 5.000 euros anuals, aquesta es queda en 20.000 euros.

“Amb relació als fons d’inversió, aquest instrument ofereix més flexibilitat per entrar-hi i sortir-ne en determinats períodes, però no presenta els avantatges fiscals dels plans de pensions”, explica Fernández. “Tant en el cas dels plans de pensions com en els fons d’inversió tenim un ampli ventall de diferents productes que s’adapten al nostre nivell de tolerància al risc”, afirma el Director Corporatiu de Planificació Estratègica i Estudis de CaixaBank.

També et pot interessar:

Plans Destí. L’opció per a la jubilació que s’adapta a tu

Estalvi i inversió: coneixes les millors alternatives per rendibilitzar els teus estalvis?

Això també t’agradarà

I tu, tens cap dubte?

Pregunta als nostres experts

Todos los campos son obligatorios

Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes que n'utilitzem. Més informació aquí.