Català
VidaCaixa Blog

7 idees creatives per ser sostenible a la cuina

7 idees creatives per ser sostenible a la cuina

Per Miquel Antoja

Cada espanyol genera més de 450 quilos de residus a l’any, una de les xifres més altes a Europa. La gran majoria de deixalles que generem són barrejades, de manera que no es poden reciclar ni reutilitzar i acaben sent abandonades en abocadors o cremades, amb la consegüent contaminació atmosfèrica.

Per tal de reduir al màxim aquesta xifra, cada llar pot adoptar petits canvis que, al capdavall, es poden implantar fàcilment. A més, aquesta mena de costums poden suposar un estalvi per a la llar i una manera de viure més saludable. Tot seguit us proposo alguns dels hàbits que acostumo a practicar, tant en la meva vida professional com personal.

Guarda les restes de verdures per fer caldo

Moltes vegades, quan cuinem qualsevol tipus de recepta, acabem llençant a les escombraries moltes restes de ceba, api, pastanagues o de qualsevol altre tipus de verdura. Si guardem en un mateix recipient totes aquestes restes, al final de la setmana tindrem prou material per fer-ne un caldo. Jo faig servir el caldo de verdures per a tota mena de receptes, com ara arrossos, pastes o qualsevol tipus de guisat.

Evita tots els residus que puguis

Estem molt acostumats a llençar moltes parts dels ingredients amb què cuinem, malgrat que podem reutilitzar-ne molts i convertir-los en noves receptes. Un dels exemples que a mi personalment més m’agraden és convertir la pell de les patates en bastonets cruixents: una recepta fàcil, ràpida i, a més, molt sana. En comptes de llençar les pells de les patates que pelem, les rentem i les fiquem al forn amb una mica d’oli d’oliva verge extra, sal i espècies durant trenta minuts. El resultat et sorprendrà! Una altra idea és fer servir les pells de fruites com les pomes o les peres per crear el nostre propi te de fruita casolà, infusionant aquestes pells en aigua bullent durant cinc minuts.

Prepara salsa de tomàquet casolana

Un dels ingredients clau de la dieta mediterrània és el tomàquet, i la salsa de tomàquet fregit és un clàssic de la nostra cuina. Als supermercats trobem moltes opcions i marques d’aquest producte envasat, però si el fem a casa evitarem consumir ingredients com els sucres afegits que solen portar i, a més, reduirem el nostre consum d’envasos d’un sol ús com els brics. Fer la nostra salsa de tomàquet casolana és molt fàcil i podem guardar-la a la nevera o fins i tot congelar-la durant mesos.

Congela herbes i espècies

Aquest truc fa que no malgastem i que, a més, guanyem molt temps a la cuina. Moltes vegades comprem herbes, com ara julivert, coriandre o alfàbrega, i només en fem servir una part. Si no utilitzem la resta durant els següents dies, és probable que ho hàgim de llençar. Per evitar-ho, jo acostumo a tallar-ho, barrejar-ho amb oli d’oliva i posar-ho en una glaçonera, que deixaré al congelador. D’aquesta manera, cada cop que necessiti fer servir aquesta herba, simplement agafaré un glaçó congelat i el posaré a la paella.

Fes servir l’aigua de bullir per regar les plantes

La propera vegada que bullis ous, no llencis l’aigua! Jo la faig servir per regar les meves plantes, ja que així dono un doble ús a aquesta aigua. El calci que alliberen les closques d’ou alimentarà les plantes, sense haver de proporcionar-los fertilitzants químics.

Reutilitza els envasos de vidre

Quan no és possible comprar a granel, sempre opto per comprar productes envasats en recipients de vidre. D’aquesta manera, un cop consumit el producte, puc netejar l’envàs i donar-li una segona vida per guardar-hi tota mena d’ingredients, com ara fruita seca, farina, llavors, grans…

Envinagrats casolans

Si ets consumidor habitual dels productes envinagrats, com les olives o els cogombrets, en comptes de llençar el vinagre dels envasos, fes-lo servir per crear els teus propis envinagrats. Prova-ho tallant una mica de cogombre i deixant-lo uns dies en el vinagre sobrant.

Això també t’agradarà

I tu, tens cap dubte?

Pregunta als nostres experts

Todos los campos son obligatorios

Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes que n'utilitzem. Més informació aquí.