Català
VidaCaixa Blog

10 trucs per utilitzar menys plàstic

10 trucs per utilitzar menys plàstic

Per Miquel Antoja

Si tots hi posem el nostre gra de sorra, el consum de plàstic a les nostres llars es pot (i s’ha de) reduir. A continuació et mostrem una sèrie de trucs i recomanacions per reduir l’ús de plàstic diàriament.

1. Utilitza bosses reciclables

L’objectiu és evitar tota mena de bosses de plàstic, des de les que fan servir els supermercats fins a les que ens donen per pesar la fruita i les verdures. En aquest sentit, el més fàcil és disposar d’algunes bosses de roba per fer-les servir en la nostra compra diària. Quan es tracta de la fruita i la verdura, és convenient anar a establiments que compten amb bosses de paper i, en cas que no sigui possible, intentar pesar el producte sense bossa per deixar d’acumular aquestes bosses de niló o polièster que són derivats del petroli i poden trigar fins a 500 anys a desintegrar-se. Un bon truc és portar sempre una bossa de roba a sobre o bé al nostre mitjà de transport.

2. Evita mastegar xiclet

La gran majoria de xiclets que consumim contenen plàstic en la seva composició. Hi ha tecnologies per reciclar-los, però no són gaire comunes. Per això, i també per millorar la teva salut, és millor evitar mastegar xiclets.

3. Opta per comprar capses en lloc d’ampolles

Compra detergent i rentaplats en capses en lloc d’ampolles de plàstic. Aquest cartró és fàcilment reciclable.

4. Compra aliments a granel

Comprar a granel és més barat, ecològic i responsable. Cada vegada és més comú i fàcil trobar establiments (fins i tot supermercats) que ofereixen venda a granel d’arròs, pasta, llegums, fruita seca i cereals fent servir els teus propis envasos o bosses de paper. D’aquesta manera, a banda de reduir el residu de plàstic i altres envasos, comprem la quantitat justa que necessitem i reduïm el malbaratament.

5. Reutilitza els envasos de vidre

És important tenir-ho en compte a l’hora de comprar begudes, líquids o llegums. El vidre és l’únic material 100% reciclable. Només amb tres ampolles reciclades, estalviem l’energia suficient per poder carregar la bateria d’un smartphone durant un any.

6. Evita els aliments congelats

Els aliments envasats i congelats generen gran quantitat de residus plàstics. Fins i tot els envasos de cartró solen estar recoberts d’una fina capa de plàstic.

7. Utilitza les restes orgàniques per crear adob

Per evitar omplir les bosses d’escombraries hem de començar a seleccionar els residus que podem reciclar o als quals podem donar una nova vida. En el cas de les restes orgàniques, una bona idea és acumular-les i crear adob per a les nostres plantes.

8. Evita els envasos d’un sol ús

Si ens parem a pensar, és probable que cada dia utilitzem molts envasos d’un sol ús (cafè per emportar, coberts i gots de plàstic…). Per exemple, un empleat d’oficina usa una mitjana de 400 gots d’un sol ús a l’any. Si optem per alternatives com fer servir els nostres propis envasos reutilitzables estarem reduint la despesa de plàstic de manera considerable.

9. Deixa d’utilitzar canyetes i ampolles de plàstic

A Espanya es consumeixen més de 13 milions de canyetes de plàstic al dia. D’un sol ús, poden trigar fins a 500 anys a desintegrar-se.

D’altra banda, el consum d’aigua embotellada produeix un milió i mig de tones de residus plàstics a l’any. Si substituïm la compra d’aquestes ampolles per aigua filtrada o altres serveis contribuïm a reduir aquesta xifra.

10. Fes servir estris de fusta o metall

A la cuina i altres tasques de la llar és important tenir la consciència d’evitar el plàstic: des dels estris de cuina fins a les pinces de la roba.

Això també t’agradarà

I tu, tens cap dubte?

Pregunta als nostres experts

Todos los campos son obligatorios

Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes que n'utilitzem. Més informació aquí.