Vés enrere

[F38][NdP-172] "És responsabilitat de tots construir un model que garanteixi uns ingressos adequats per a la jubilació"

"És responsabilitat de tots construir un model que garanteixi uns ingressos adequats per a la jubilació"

BARCELONA,
  • Compartir
El 6è Fòrum de Comissions de Control, la cita anual de referència en matèria de plans de pensions, promogut pel Pla de Pensions d'Empleats de "la Caixa" i patrocinat per...

6è Fòrum de Comissions de Control

La 6a edició del Fòrum ha aconseguit una assistència de més de 350 persones, entre membres de les comissions de control i de plans de pensions, representants d'empreses, organitzacions patronals i sindicats.

Entre les principals conclusions del Fòrum destaca la necessitat d'informació de la pensió pública als ciutadans, així com la necessitat de millorar la formació i educació financera per poder planificar-la.

La clausura ha estat presidida pel Sr. Tomás Burgos, Secretari d'Estat de Seguretat Social, el qual ha manifestat que "les decisions sobre les pensions s'han de plantejar mirant al futur i en el nostre cas hi ha molt per fer".

 

Barcelona, 24 d'octubre de 2013.El 6è Fòrum de Comissions de Control, la cita anual de referència en matèria de plans de pensions, promogut pel Pla de Pensions d'Empleats de "la Caixa" i patrocinat per VidaCaixa Previsió Social, ha celebrat avui una nova edició, amb més de 350 assistents.

Tomàs Muniesa, Vicepresident Executiu-Conseller Delegat de VidaCaixa, ha obert aquesta edició del Fòrum destacant que el lema d'enguany, "Un debat mirant al futur", busca sintetitzar i transmetre el que es pretén d'aquest esdeveniment: debatre, contrastar opinions i conèixer les novetats del sector de primera mà, en un context en què les pensions són un tema de màxima actualitat.

Així mateix, en la sessió d'obertura hi ha intervingut el Sr. Luis Rojas Marcos, psiquiatre i membre de l'Acadèmia de Medicina de Nova York, que ha parlat sobre com ha d'afrontar el treballador les dificultats en un entorn laboral canviant, així com els impactes psicosocials de la jubilació. En la seva ponència, Rojas Marcos ha destacat que "és la capacitat d'adaptació el que ens permet sobreviure, i també s'aplica a la jubilació". A més ha explicat que, per "assumir el canvi que suposa fer-se gran i la jubilació, ajuda molt si es fa amb sentit de l'humor".

Panels de debat sobre la reforma de les pensions

La sisena edició del Fòrum s'ha estructurat al voltant de dos panels de debat: L'actualitat de la reforma de les pensions, i els reptes de futur i la visió internacional dels fons de pensions.

En el primer panel s'han analitzat els informes que va presentar el Comitè d'Experts sobre la reforma de les pensions, des de diferents perspectives. En aquest sentit s'han analitzat els aspectes positius i negatius de l'aplicació de les propostes, així com els propers passos amb relació al sistema de pensions. En el debat també s'ha aprofundit en la sostenibilitat financera del sistema de pensions i la seva compatibilitat amb una pensió digna, les reformes paramètriques versus les reformes estructurals del sistema de pensions i els aspectes recollits en la reforma de les pensions.

En aquest panel, Pilar González de Frutos, Presidenta d'Unespa, ha destacat que "hi ha molt pocs ciutadans en aquest país que coneguin la pensió a la qual podran accedir, i que els incentius fiscals són fonamentals però a Espanya han estat insuficients".

Les principals conclusions d'aquest primer panel han estat la necessitat d'informació a la població, tant des del punt de vista de ser conscients de l'import de la pensió pública que rebran quan arribi el moment de la seva jubilació com de la necessitat de millorar l'educació financera per poder planificar-la.

El segon panel ha mostrat la visió internacional i les tendències de Futur. El debat ha inclòs les claus de la gestió dels plans de pensions d'ocupació des dels àmbits operacional i de les estratègies d'inversió seguides en els Fons de Pensions Europeus.

Així mateix, el debat ha inclòs els aspectes concrets que cal dur a terme per a un bon govern d'una comissió de control, així com la importància de la informació als partícips, la qual s'ha conclòs que "ha de ser correcta, comprensible i no enganyosa", en paraules de Rocío de Padura, sòcia responsable de Previsió Social de Deloitte.

Acte de clausura

Tomás Burgos, Secretari d'Estat de Seguretat Social, Antonio Trueba, Director General de VidaCaixa, i Antoni Canals, President de la Comissió de Control del pla de pensions d'empleats de "la Caixa", han estat els encarregats de clausurar el 6è Fòrum de Comissions de Control.

Antoni Canals ha explicat que "necessitàvem la reforma de les pensions des de fa temps, i que cal adaptar les millors pràctiques que es donen a l'exterior per tal d'aplicar-les al nostre país".

En un entorn canviant que comporta un nou paradigma, Antonio Trueba ha destacat que "ara és més urgent que mai dissenyar i posar en pràctica estratègies globals per adaptar els sistemes de pensions a les circumstàncies econòmiques i demogràfiques".

Així mateix, el Director General de VidaCaixa ha posat l'accent en la responsabilitat de tots els agents implicats –els ciutadans, les empreses i, per descomptat, el mateix Estat– per "construir un model que garanteixi l'objectiu bàsic: proporcionar uns ingressos adequats per a la jubilació i permetre que la gent gran tingui un nivell de vida digne, tot gaudint d'independència econòmica".

Per la seva banda, Tomás Burgos ha manifestat que "la principal partida del pressupost estatal va destinada a les pensions, la qual cosa suposa el 10,7% del nostre PIB". Per això, "les decisions sobre les pensions s'han de plantejar mirant al futur i en el nostre cas hi ha molt per fer".

A més, el Secretari d'Estat de Seguretat Social ha apuntat també que "cada vegada hi ha més pensionistes i les pensions són més elevades". En aquest sentit ha subratllat que "amb un sistema estable, viable i sostenible, hi guanyem tots".

Fòrum de Comissions de Control

El Fòrum de Comissions de Control és una plataforma destinada a liderar les reflexions dels experts al voltant de la previsió social empresarial a Espanya. L'objectiu del Fòrum és oferir, a la societat en general i al sector financer i empresarial en particular, un canal de comunicació i diàleg sobre els plans i fons de pensions d'ocupació i sobre la previsió social empresarial a Espanya.

VidaCaixa, entitat líder en previsió social complementària a Espanya i integrada a CaixaBank, consta de les societats següents: el 49,92% de SegurCaixa Adeslas i el 99% d'AgenCaixa, Agència d'Assegurances. Ricard Fornesa és el President de VidaCaixa, Tomàs Muniesa n'és el Vicepresident Executiu-Conseller Delegat i Antonio Trueba, el Director General.