¿Puedo seguir trabajando y cobrar mi plan de pensiones?


Puc continuar treballant i cobrar el meu pla de pensions?

Quan ens plantegem planificar els nostres estalvis per millorar el nostre futur i ens posem de debò a pensar quina podria ser la nostra situació durant la jubilació, sí o sí hem d’analitzar quina pensió ens quedarà, quines despeses fixes tindrem i quant podem estalviar. Seguir treballant i cobrar el pla de pensions un cop jubilat també és una opció possible. Hi ha diferents modalitats que ho permeten i aquí te les ensenyarem totes. 

A Espanya hi ha 10 milions de pensionistes. El 63% són jubilats, el 23,6% són pensions de viduïtat, el 9,5% d’invalidesa i el 3,4% per orfandat, segons dades del mateix Ministeri. El nombre de pensionistes ha crescut i només un 5% cobra la pensió màxima. 
Però a la resposta de si es pot seguir treballant i cobrar el pla de pensions, la resposta és sí, quan es donen les situacions següents:

 

1. Anticipada 

També és possible disposar dels diners del teu pla de pensions en cas que t’hagis jubilat anticipadament i es compagini amb una feina.

 

2. Ordinària

Quan s’arriba a l’edat de jubilació establerta per llei (67 anys el 2027) i es compatibilitza la prestació pública de jubilació amb una activitat laboral.

 

3. Flexible

Està pensada per als pensionistes que s’han jubilat del tot i volen tornar a la vida activa. És a dir, tornen de ple al mercat laboral, a una situació laboral que havien abandonat. Es fa un contracte de treball nou que pot ser a temps complet o parcial. És important recordar que qui dona feina la persona que s’acull a la jubilació flexible no pot ser el mateix ocupador previ a la jubilació de la persona que el sol·licita.

 

4. Parcial

En aquest cas es tracta d’aquell treballador que tenint l’edat legal de jubilació continua desenvolupant una activitat laboral amb reduccions de jornada d’entre el 25% i el 50%. El contracte de feina ha de ser a temps parcial amb una empresa. Ha de tenir tots els requisits per obtenir una pensió de jubilació contributiva, és a dir, acreditar un període mínim de cotització: 15 anys, dels quals dos han d’estar inclosos dins dels 15 anys anteriors al fet causant.

 

5. Activa

En el cas del pensionista actiu —qui es jubila en edat ordinària i cotitza per poder cobrar el 100% de la prestació— és possible treballar a temps complet o a temps parcial i cobrar fins al 50% de la pensió mentre duri el contracte (una cop finalitzat serà del 100%). Concedida per un organisme diferent a la Seguretat Social: Aquells treballadors, per exemple d’un col·legi professional, que un cop arribats a l’edat ordinària de jubilació volen compatibilitzar una feina a temps parcial o complet.

 

6. Diferida 

En el cas de la jubilació diferida, on no s’ha jubilat efectivament, no és possible cobrar la prestació per jubilació del pla de pensions. Cal que hi hagi una previsió expressa per poder disposar dels diners del pla de pensions si se segueix treballant un cop jubilat.

 

[TEXTO SEO]- PREGUNTAS FRECUENTESPREGUNTES FREQÜENTS


Publicador de continguts


 • Quant he d’estalviar al mes per a la meva jubilació?

  • Malgrat que no hi ha una quantitat específica per estalviar, s’aconsella destinar des d’un 10% del salari mensual i anar augmentant en funció de l’estalvi i de les millores salarials a la feina.

 • Què he de fer per tenir una bona jubilació?

  • Preguntar-se què fer per tenir una bona jubilació és habitual i comú, però no hi ha un manual concret sobre això, sinó que més aviat es requereix ajuda per part d’un assessor professional o traçar una planificació, juntament amb un pla de pensions des de ben aviat. La nostra recomanació és que t’hi anticipis. Com preparar-te per a la jubilació, doncs? Alguns consells són pensar com vols que sigui la teva vida com a jubilat i fer una estimació de quina serà la pensió pública que et quedarà; això sí, tingues en compte que juguen un paper important la inflació i la rendibilitat o el perfil de risc que tinguis. Informa’t sobre els plans de pensions i contracta el que s’adapti millor a les teves necessitats, i sigues constant i pacient per evitar tocar l’estalvi destinat a la jubilació. 

 • Quan començo a estalviar per a la jubilació?

  • No hi ha una edat concreta per començar a estalviar per a la jubilació. Però sí que hi ha una màxima acceptada i recomanada per qualsevol assessor: com més aviat comencem, millor, perquè l’esforç d’estalvi serà molt menor. Per tant, tan bon punt tinguis una certa capacitat d’estalvi, amb 30 anys, serà un moment ideal per començar, fins i tot abans si és possible.

 • Com em puc jubilar als 55 anys?

  • En qüestions generals, no és possible jubilar-se als 55 anys, ja que no s’ha arribat a l’edat mínima per tenir dret a la jubilació anticipada forçosa, que s’estableix en els quatre anys anteriors a l’edat legal.

 • Com es pot garantir la millor pensió?

  • En primer lloc, has de tenir en compte la teva edat, el matalàs d’estalvi i els teus ingressos. Cal que tinguis en compte totes les claus que s’han de conèixer per optar a la millor pensió possible. L’edat és determinant per cobrar la jubilació segons els anys cotitzats i l’augment de l’edat mínima. Com sabem, l’augment de l’esperança de vida també comporta un augment del nombre d’anys en què s’haurà de viure amb aquesta pensió. A més, estalviar en el dia a dia, com si fos una despesa fixa i inamovible, serà clau per aconseguir un matalàs que complementi la teva pensió. Amb temps i constància, podràs posar a treballar aquests estalvis i treure’ls la màxima rendibilitat possible. 

 • Com es pot saber si tinc dret a pensió?

  • Per poder cobrar la pensió has d’haver cotitzat al sistema públic de la Seguretat Social i haver estat treballant durant el mínim marcat per poder accedir a la pensió. Tot i així, pots sol·licitar de manera online aquesta informació a través de la Seguretat Social.

 • Com es calcula la pensió de viduïtat?

  • La persona morta ha hagut d’estar afiliada a la Seguretat Social i ha d’acreditar que ha cotitzat durant un període determinat. La base reguladora es calcula en funció de la situació en què es trobi el causant (treballador en actiu o pensionista) i de la causa de la mort (contingència comuna o contingència professional). No dubtis a assessorar-te.

 • Quant de temps he de cotitzar per accedir al 100% de la meva pensió?

  • El moment de la jubilació depèn de l’edat de la persona interessada i de les cotitzacions acumulades al llarg de la vida laboral. L’edat de jubilació a Espanya augmenta de mica en mica fins al 2027, quan quedarà fixada en els 67 anys. El 2018 és de 65 anys i sis mesos si es vol cobrar el 100% de la pensió.