Vés enrere

[F38][NdP-131] La reforma del sistema de pensions a Espanya requereix un pacte d'estat i la participació activa de la previsió social complementària

La reforma del sistema de pensions a Espanya requereix un pacte d'estat i la participació activa de la previsió social complementària

BARCELONA, 28 DE octubre DE 2009
  • Compartir
Avui s’ha celebrat a Barcelona el 3r Fòrum de Comissions de Control, promogut per la Comissió de Control del Pla de Pensions d’Empleats de ”la Caixa”, amb el patrocini de VidaCaixa Previsió Social i...

Conclusions del 3r Fòrum de Comissions de Control

El Fòrum de Comissions de Control es converteix en una plataforma destinada a liderar les reflexions dels experts sobre la previsió social empresarial a Espanya.

El Fòrum ha mostrat la voluntat de consens entre els diferents agents implicats per construir un sistema més just, que mantingui l’essència de l’estat del benestar.

Avui s’ha celebrat a Barcelona el 3r Fòrum de Comissions de Control, promogut per la Comissió de Control del Pla de Pensions d’Empleats de ”la Caixa”, amb el patrocini de VidaCaixa Previsió Social i la col·laboració d’Expansión. L’objectiu del Fòrum, al qual han assistit més de 300 persones, és oferir a la societat en general i al sector financer i empresarial una plataforma de comunicació i diàleg sobre els plans i els fons de pensions d’ocupació i sobre la previsió social empresarial a Espanya.

Després de la gran acollida dels dos primers anys, s’ha celebrat una tercera edició del Fòrum en un moment en què el debat sobre la reforma i el futur de les pensions és de màxima actualitat. Aquest aspecte, juntament amb la inversió responsable socialment i els processos de fusió de plans i fons de pensions, n’han centrat les diferents ponències.

Tras la gran acogida en sus dos primeros años, se ha celebrado una tercera edición del Foro en un momento en el que el debate sobre la reforma y el futuro de las pensiones es de máxima actualidad. Este aspecto, junto con la inversión socialmente responsable y los procesos de fusión de planes y fondos de pensiones, han centrado las distintas ponencias.

L’obertura de la jornada ha anat a càrrec de Mario Berenguer, director general de VidaCaixa, el qual ha assegurat que “hi ha un convenciment molt ampli a la societat pel que fa a la necessitat de reformar el sistema de pensions. Per fer-ho, cal que tots els agents involucrats s’esforcin per acostar posicions i aconseguir un gran pacte d’Estat que permeti fer les modificacions necessàries al sistema per fer-lo més just, mantenir-ne l’essència i les virtuts principals. En aquest sentit, estic segur que l’estalvi privat a llarg termini serà un dels protagonistes principals de qualsevol proposta”.”.

D’altra banda, Antoni Espona, secretari de la Comissió de Control del Pla de Pensions dels empleats de ”la Caixa”, ha manifestat que el Fòrum, l’objectiu del qual és resultar útil a les comissions de control i a la resta d’agents del sector, és el resultat d’un treball en equip i que disposa de la participació d’alguns dels millors especialistes en l’àmbit de la previsió social complementària.

Finalment, Ana Isabel Pereda, directora d’Expansión, ha destacat que els temes que aborda aquesta tercera edició del Fòrum són d’un gran interès per a la ciutadania en general, en un moment en què el món assisteix a l’aparició de nous models econòmics i en el qual nombroses veus autoritzades asseguren que la reforma de les pensions és la gran reforma estructural pendent a Espanya.

Posteriorment, en el primer panel de ponents de la Jornada, sota el títol “Pacte de Toledo i Reforma de Pensions”, s’ha destacat que, actualment, a Espanya hi ha un acord pràcticament generalitzat sobre el fet que el sistema públic de pensions requereix reformes per ser sostenible. Per als ponents del Fòrum ara és l’hora, per tant, de buscar el consens pel que fa al contingut d’aquestes reformes.

En el segon panel del Fòrum, “Inversió responsable socialment i principis d’inversió responsable de l’ONU”, les intervencions han girat al voltant de la importància que va adquirint entre els fons l’aplicació dels principis esmentats. Com ja se sap, VidaCaixa és, des del 2009, l’única entitat adherida als PRI de les Nacions Unides, tant en la qualitat de gestora de plans de pensions com en la de companyia asseguradora de vida.

El tercer panel, sobre “Adaptació a l’entorn”, ha abordat el tema dels plans i els fons en reestructuració, particularment en els processos de concentració que el sector financer, igual que altres, està experimentant. Paral·lelament, s’ha celebrat una sessió tècnica sobre “Consultes i sentències judicials en la gestió de plans i les seves implicacions”.

Antoni Canals, president de la Comissió de Control del Pla de Pensions dels empleats de ”la Caixa”, ha intervingut en el segon panel del Fòrum per analitzar la rendibilitat de la inversió responsable socialment, “la qual, pel seu volum, ja no pot continuar sent considerada una moda”. En la clausura ha urgit “a il·luminar els clarobscurs que depenen de la reforma de les pensions de la Seguretat Social, tot apostant per millores en la contributivitat i per incentius reals a la prolongació de la vida laboral, com a antídot contra la longevitat que amenaça el sistema públic”.

D’altra banda, Antonio Trueba, sotsdirector general comercial de SegurCaixa Holding, afirma que “en aquest tercer Fòrum, que, juntament amb la versió online a Expansión es consolida com a referent de debat, en un tema tan crucial per al benestar futur de la nostra societat, hi hem pogut percebre un estat de consens raonable respecte de la necessitat de dotar de sostenibilitat el sistema públic de pensions i impulsar l’estalvi privat complementari. Addicionalment, els panels d’inversió responsable socialment i les tendències en plans d’ocupació ens han mostrat una indústria madura i capaç d’assumir els reptes que plantegin escenaris nous”.

Les ponències d’aquest 3r Fòrum de Comissions de Control estaran disponibles a www.forocomisionescontrol.net. Així mateix, el debat continua obert a “Gana tu futuro”, el bloc de previsió social accessible des de www.vidacaixaprevisionsocial.com, disponible per a tothom qui estigui interessat en la previsió social empresarial.

Descarregar la nota de premsa