Publicador de continguts

”la Caixa” celebra 110 anys de la primera llibreta de pensions

Més d’un segle compromesos amb la jubilació i el benestar de la gent gran
vidacaixa

Isidre Fainé, president del Grup “la Caixa”, Tomàs Muniesa, vicepresident executiu – conseller delegat de VidaCaixa i Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària “la Caixa”, amb un grup dels pensionistes més antics de l’entitat.

 

Per commemorar l’aniversari, el president del Grup ”la Caixa”, Isidre Fainé, ha rebut els pensionistes més antics de l’entitat. ”la Caixa” va emetre el 1905 la primera llibreta de pensions per un import de 10.000 pessetes.

El 1904, amb la creació de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis de Catalunya i Balears, ”la Caixa” va ser pionera en la gestió de l’estalvi familiar, oferint als seus clients una assegurança per a la vellesa molt abans que s’instituís aquesta prestació social.

CaixaBank és avui, a través de VidaCaixa, l’entitat en la qual un nombre més alt de persones confien els seus estalvis per a la jubilació. El 2014, VidaCaixa va assumir el pagament de pràcticament un terç de les pensions privades a Espanya, i va cobrir 3.792 milions d’euros en prestacions de jubilació.

Paral•lelament, l’entitat manté el seu compromís amb la gent gran a través del programa més veterà de la seva Obra Social, dirigit a l’atenció d’aquest col•lectiu. Cada any participen en aquesta iniciativa més de 600.000 persones.

Barcelona, 26 d’octubre de 2015. Avui fa 110 anys que ”la Caixa” va emetre, el 1905, la primera llibreta de pensions; va plasmar així en un producte d’estalvi el que és una de les seves principals missions com a entitat: la preocupació pel benestar de la gent gran i, concretament, per una jubilació digna per a tots els ciutadans.

Per commemorar aquesta efemèride, avui ha tingut lloc una trobada entre el president del Grup ”la Caixa”, Isidre Fainé; el vicepresident executiu - conseller delegat de VidaCaixa, Tomás Muniesa, i el director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró, amb alguns dels pensionistes més antics de l’entitat.

Julia Rexach (92 anys), Josefa Traver (91), Joaquín Guito (88) i Serafín Jarque (85) pertanyen a les primeres generacions de persones que van gaudir de la llibreta de pensions i que, avui dia, encara la tenen.

El president del Grup ”la Caixa”, Isidre Fainé, ha manifestat: «La nostra entitat va néixer com a Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis, una denominació que parla per ella mateixa. Més d’un segle després, ens mantenim fidels a aquests dos puntals, en els quals basem totes les nostres actuacions: l’atenció prioritària a la gent gran i el foment de l’estalvi, garant del benestar dels ciutadans».

Per la seva banda, Tomás Muniesa ha explicat: «Fa 110 anys que demostrem el nostre compromís d’ajudar les persones perquè mantinguin el seu nivell de vida després de la jubilació. És un dels nostres punts diferencials com a entitat, i tenim el repte de continuar donant resposta a una necessitat creixent de la societat».

Entitat pionera en la gestió de l’estalvi

La història de la primera llibreta està envoltada d’algunes curiositats, sobretot si es té en compte l’any en què va ser creada, el 1905. Per exemple, la primera persona a contractar aquest producte d’estalvi va ser una dona, Mariana Vilá i Casals, per un import de 10.000 pessetes. Aquesta quantitat es va convertir en una renda vitalícia de 1.331 pessetes a l’any, gràcies a les quals es va assegurar uns ingressos mensuals durant tota la seva vida.

CaixaBank i la Fundació Bancària ”la Caixa” recullen una tradició financera que va arrencar el 1904, amb la creació de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis de Catalunya i Balears, ”la Caixa”. L’entitat va impulsar la gestió de l’estalvi familiar i va oferir als seus clients una assegurança per a la vellesa molt abans que s’instituís aquest tipus de prestació social.

Gràcies a la confiança de la societat, ”la Caixa”, a través de VidaCaixa, és actualment l’entitat en la qual un nombre més alt de persones confien els seus estalvis per a la jubilació. El 2014, VidaCaixa va assumir el pagament de pràcticament un terç de les pensions privades a Espanya, i va cobrir 3.792 milions d’euros en prestacions de jubilació. Un compromís que va començar fa 110 anys, aquell llunyà 26 d’octubre de 1905 en què Mariana Vilá i Casals va contractar una «llibreta de pensió».

El compromís de ”la Caixa” amb la gent gran

Des dels seus orígens com a Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis, la història de l’entitat s’ha vinculat sempre estretament a les persones grans, a les quals ha dedicat una atenció preferent.

El Programa de Gent Gran, el més emblemàtic de l’Obra Social ”la Caixa”, va arrencar ara fa cent anys amb un primer homenatge a la vellesa celebrat a Sant Sadurní d’Anoia (Barcelona) el 1915. Aquesta primavera, Isidre Fainé va acompanyar 400 persones grans al mateix escenari per commemorar el que va ser el primer acte d’acció social de l’entitat.

El projecte es desenvolupa actualment a 611 centres de gent gran de totes les províncies espanyoles propis o en conveni amb les diferents administracions públiques. Des de principis del 2015, 509.581 persones grans han participat en les més de 9.200 activitats organitzades a tot Espanya.

Durant un segle marcat per un gran augment de l’esperança de vida, ”la Caixa” ha acompanyat nombroses generacions de persones grans, actualitzant les propostes a les seves necessitats i evolucionant de l’atenció assistencial al lideratge i la participació de les persones grans en la nostra societat. Aquest programa té com a objectiu situar-les com a protagonistes que participen plenament en la societat, fomentant que gaudeixin d’un envelliment actiu i d’un bon tracte a través d’activitats de formació i de voluntariat, i amb una atenció especial per les persones grans en situació de vulnerabilitat.

 

Més informació:

Departament de Comunicació de VidaCaixa
Ana García: 932 276 324 / 626 489 300
agmartin@Vidacaixa.es
www.vidacaixa.es

Departament de Comunicació de l’Obra Social ”la Caixa”
Andrea Pelayo: 934 044 087 / 618 126 685
apelayo@fundaciolacaixa.org
http://www.lacaixa.es/obrasocial

Sala de Premsa Multimèdia
http://premsa.lacaixa.es/obrasocial

Descarrega la nota de premsa

Descarrega la fotografia 1

Descarrega la fotografia 2

Descarrega la fotografia 3